Bart van der Griendt – betekenisschepper

 • share

  • Mag ik je wat vragen?

   Waarom doe je wat je doet? Wat dóet ertoe voor jou? Wat beteken jij voor de wereld? Grotere vragen zijn er bijna niet, maar toch houd ik ervan ze te stellen. Soms komt het antwoord meteen. Prachtig, want mensen die weten en voelen waarom ze bestaan zijn mooie mensen. Veel vaker is het antwoord echter niet zo eenvoudig. Waarmee we raken aan mijn eigen drijfveren. Ik help mensen graag uit te vinden waarom ze hier op aarde rondlopen. Omdat ze gaan stralen als ze gaan voelen waarom ze er zijn. Omdat ze dan letterlijk tot hun recht komen. Maar misschien nog het meest, omdat mensen tot grote dingen in staat zijn als ze niet langer twijfelen aan zichzelf. 

   Hoe help ik mensen om antwoorden te krijgen? Door woorden en beelden te vinden die hun zoektocht verhelderen. Een sterke metafoor kan een lange uitleg samenvatten in iets wat je bijblijft. Goedgekozen beeld maakt abstracte ideeën aanraakbaar. Het is mijn kracht als aartscreatief om de betekenis van mensen herkenbaar te maken. Maar dat lukt alleen als ik een grenzeloze nieuwsgierigheid koester. Elke ondernemer die bij ons aan tafel schuift is een nieuw mens, elk bedrijf is uniek. Ik geloof dat de basis van creativiteit schuilt in een open, onbevangen en enthousiaste geest. A beginner's mind. 

   Natuurlijk ben ik niet wars van kennis en vakmanschap. Ik gebruik mijn ervaring met liefde. Ik heb een journalistiek verleden, ruime ervaring als grafisch ontwerper en heb veel bedrijven van binnenuit leren kennen. Maar al die gereedschappen zijn niet zaligmakend. De Japanse zenleraar Suzuki (geen familie) omschrijft het zo: in the beginner's mind there are many possibilities, in the expert's mind there are few. Vaar je op je kennis, je ervaring, op alles wat je al weet, dan vind je telkens dezelfde antwoorden. Maar benader je een ingewikkelde vraag met de geest van een beginner, dan is de kans groter dat je onverwachte antwoorden vindt. 

   Voor elk mens en elk bedrijf ligt zo'n antwoord klaar, dat is mijn overtuiging. Sterker nog: de wereld wordt er mooier op als meer mensen weten waarom ze werkelijk bestaan.